Akromegali nedir tıpta?
Akromegali, vücudun yüksek miktarda büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkan nadir ancak ciddi bir durumdur. Akromegali, vücudun kemiklerini ve dokularını etkileyerek anormal büyümeye neden olur. Akromegali için en yaygın tedaviler cerrahi, ilaçlar ve radyasyon tedavisidir.
Akromegali kanser mi?
Yetişkinlerde aşırı büyüme hormonu üretiminin en yaygın nedeni, hipofiz bezinde gelişen veya onu etkileyen bir tümördür. Akromegali vakalarının çoğu, hipofiz bezinde gelişen kanserli olmayan, iyi huylu bir tümör olan adenomdan kaynaklanır.
Akromegali tehlikeli mi?
Genellikle 30-50 yaşları arasında teşhis edilen akromegali, cerrahi, ilaç veya radyoterapi ile tedavi edilir. Bu durumda erken teşhis çok önemlidir, çünkü bu hastalığın yetersiz tedavisi özellikle kalp yetmezliği ve diğer organlarda olumsuz etkilere neden olabilir.
Gigantizm ve akromegali arasındaki fark nedir?
Çok fazla büyüme hormonunuz olduğunda kemikleriniz büyür. Çocuklukta bu boyda artışa neden olur ve buna gigantizm denir. Ancak boy yetişkinlikte değişmez. Bunun yerine, kemik boyutundaki artış el, ayak ve yüz kemikleriyle sınırlıdır ve buna akromegali denir.
Akromegali tanısı nasıl konur?
Akromegali genellikle bir dizi klinik ve laboratuvar testiyle teşhis edilir. Bu süreç genellikle bir endokrinolog (hormon uzmanı) tarafından yönetilir ve aşağıdaki adımları içerebilir: Geçmiş ve fiziksel muayene: Doktor hastanın semptomlarını ve tıbbi geçmişini değerlendirir.
Akromegali nasıl geçer?
Akromageli için birinci basamak tedavi genellikle cerrahidir. Ameliyattan sonra radyasyon tedavisi veya ilaçlar gerekebilir. Akromageli tedavisinden sonra, hipofiz bezinin düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli izleme önerilir.
Akromegali kaç yaşında çıkar?
Ülkemizde birçok üniversite ve eğitim araştırma hastanesi akromegali hastalarına baksa da ülkemizdeki görülme sıklığı henüz bilinmemektedir. Akromegali kaç yaşında ortaya çıkar? Akromegali genellikle 30 ila 50 yaşları arasında görülür ancak daha ileri yaşlarda da görülebilir.
Akromegali kilo aldırır mı?
Bazı hormonal bozukluklar zamanla kilo alımına neden olur. Bunlar akromegali adı verilen büyüme hormonu fazlalığı, prolaktin hormonu fazlalığı ve polikistik over hastalığıdır.
Akromegali hastaları nasıl beslenmeli?
Sağlıklı beslenme ipuçları: Haftada en az iki kez bir porsiyon balık yemeye çalışın. Aşırı alkol tüketiminden kaçının.
Akromegali ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat, genellikle burundan mikroskobik veya endoskopik yöntemler kullanır ve hipofiz bezindeki adenoma sfenoid sinüs yoluyla erişilir. Bu operasyona “TSS” denir, transsfenoidal cerrahinin kısaltmasıdır.
Büyüme hormonu kanser yapar mı?
Noonan sendromu vakalarında büyüme hormonu kullanımına ilişkin bilgiler 1987 yılından beri mevcuttur. Bu tedavi 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi olarak onaylanmıştır. Noonan sendromunda büyüme hormonu almanın kanser riskini artırdığına dair net bir kanıt yoktur.
Büyüme hormonu fazlalığı nasıl tedavi edilir?
Hipofiz bezinin aşırı büyüme hormonu salgılaması sonucu oluşan bu hastalıkta ayak, el, yüz gibi organların aşırı büyümesi, irileşmesi ve kabalaşması görülür. Nadir görülen hastalıkların tedavisinde ilaç, radyasyon ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılır.
Akromegalinin belirtileri nelerdir?
Akromegali Belirtileri ve BulgularıBaş ağrılarıEl ve ayaklarda büyüme (eldiven ve ayakkabı numarasının artması)Burun büyümesi, alt çenenin öne doğru büyümesi.Dil büyümesi.İç organların büyümesi.Aşırı terleme, halsizlik.Dişlerin incelmesi, dudakların kalınlaşması.Ciltte kalınlaşma, yağlanma ve küçük nodüller.
Akromegali’nin diğer adı nedir?
Genç yaşlarda, büyüme tamamlanmadan ve kemik uzaması bitmeden ortaya çıktığında gigantizm adı verilen dev bir görünüm ortaya çıkar.
Devlik hastalığının belirtileri nelerdir?
Gigantizmin en belirgin belirtisi normalden çok daha hızlı ve aşırı büyümedir. Diğer belirtiler arasında vücut oranlarının bozulması, yüzün kalınlaşması, el ve ayak kemiklerinin büyümesi, organların büyümesi ve bazı durumlarda baş ağrısı, görme bozuklukları ve eklem ağrıları sayılabilir.
Gigantizm nedir tıpta?
Gigantizm veya gigantizm (Yunanca γίγας gigas, “dev”, çoğul γίγαντες devler), aşırı büyüme durumu. İnsanlarda ön hipofiz bezinden aşırı miktarda büyüme hormonu salgılanmasıyla oluşan bir bozukluktur.
Akromegali ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat, genellikle burundan mikroskobik veya endoskopik yöntemler kullanır ve hipofiz bezindeki adenoma sfenoid sinüs yoluyla erişilir. Bu operasyona “TSS” denir, transsfenoidal cerrahinin kısaltmasıdır.
Büyüme hormonunun adı nedir?
Büyüme hormonu, somatotropin olarak da adlandırılır, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir iç salgıdır ve özellikle gelişimsel evrede etkilidir. Çocuklukta artmaya başlayan ve ergenlikte maksimuma ulaşan iç salgı, kas ve kemik gelişimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Akromegali hastaları nasıl beslenmeli?
Sağlıklı beslenme ipuçları: Haftada en az iki kez bir porsiyon balık yemeye çalışın. Aşırı alkol tüketiminden kaçının.