Siz orada düşmanı değil milletin makus talihini yendiniz. Hangi savaşta?
Mustafa Kemal, İnönü zaferinden sonra İsmet İnönü’ye. “Sen orada sadece düşmanı değil, aynı zamanda milletin talihsizliğini de yendin,” diyor.
2 İnönü Savaşını kim kazandı?
23 Mart – 1 Nisan 1921 tarihleri arasında süren İkinci İnönü Muharebesi, Türk kuvvetlerinin zaferiyle sonuçlandı.
Miletin makus talihini de yenen komutan kimdir?
Harekat Ordusu’nda, Yemen İsyanı’nda, Balkan Savaşı’nda ve I. Dünya Savaşı’nda görev alan İnönü, Türk tarihinde “millet musibetini yenen” komutan olarak yerini aldı.
Atatürk’ün İnönü savaşları sonrasında söylediği siz milletin makus talihini yendiniz sözü neyin göstergesidir?
Bu zafer; Atatürk’ün “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin talihsizliğini de yendiniz” sözüyle vurguladığı gibi, bu zafer, milletimizin Kurtuluş Savaşı’ndaki özgüveninin, inancının ve kararlılığının bir göstergesi olarak büyük fedakarlıklarla kazanılmıştır. Geçmişini bilmeyenin geleceği olamaz.
Mustafa Kemal İsmet İnönü’ye siz orada yalnız düşmanı değil Türk milletinin makûs talihini de yendiniz diye yazdığı telgrafı hangi savaştan sonra çekmiştir?
“Sen orada yalnız düşmanı değil, milletin talihsizliğini de yendin.” – Mustafa Kemal Atatürk’ün İkinci İnönü Zaferi’nden sonra İsmet İnönü’ye yazdığı telgraftan… ~ 29 Mart 1922 ~ Atatürk’ün İkinci İnönü Zaferi’nin yıldönümünde ordulara gönderdiği genelge: “…
1 İnönü Savaşı’nın sonuçları nelerdir?
Tarih 6-11 Ocak 1921 Bölge İnönü, Eskişehir Sonuç Türk zaferi. Yunan ordusu güneydeki İnönü Hattı da dahil olmak üzere her iki taraftan çekildi. Londra Dostluk Antlaşması Anayasası’nın kabulü.
Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makûs talihini de yendiniz nerede söylendi?
Düşmanın bertaraf edilmesinin ardından TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa, Metristepe’de savaşı yöneten Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’ye gönderdiği mesajda, “Sen orada yalnız düşmanı değil, aynı zamanda milletin bahtsızlığını da mağlup ettin” diyerek zaferin önemini vurgulamıştır.
1 ve 2 İnönü Savaşı’nın komutanı kimdir?
İkinci İnönü MuharebesiAnkara HükümetiYunan KrallığıKomutanlar ve Liderlerİsmet Paşa Fevzi Paşa Refet PaşaAnastasios PapoulasGüçler7 satır daha
3 Yunan taarruzu hangi savaştır?
Başkomutanlık Meydan MuharebesiTarih26-30 Ağustos 1922BölgeKütahya (Dumlupınar) – AfyonSonuçKesin Türk zaferi
Mustafa Kemal hangi savaştan sonra İsmet İnönü’ye telgraf çekerek siz orada yalnız düşmanı değil milletin ters giden talihini yendiniz demiştir?
İkinci İnönü Muharebesi Orada sadece düşmanı değil, aynı zamanda milletin yanlış kaderini de yendin. Bugün, talihsiz işgalci ülkelerimiz de dahil olmak üzere tüm ülke, en ücra köşelere kadar zaferini kutluyor.
Atatürk 1. dünya savaşında hangi cephelerde savaştı?
Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunda görev almış; Çanakkale Cephesi’nde albay, Sina ve Filistin Cephesi’nde Yıldırım Orduları Orgenerali olarak görevlendirilmiştir.
Makus talihini yenmek ne demek?
Kötü şans, şansın ters olması anlamına gelir. Yani işler yolunda gitmiyordur ve kişi şanssız yoluna devam eder. Yani kişi bu gibi durumlarda şanssızlığını yenemez.
Siz orada yalnız düşman değil milletin ters giden talihini de yendiniz. Mustafa Kemal bu kutlama mesajını hangi savaştan sonra vermiştir?
2. İNÖNÜ ZAFERİ “Sadece oradaki düşmanı değil, aynı zamanda milletin talihsizliğini de yendin. Bugün, talihsiz işgal bölgelerimizle birlikte bütün ülke, en ücra köşelere kadar zaferini kutluyor…” Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Paşa. .tr/nutuk/ikinci-i…1 Nisan 2018
Atatürk sözü hangi savaşta söylenmiştir?
Sakarya Muharebesi sırasında, “Vatan toprağının her karışı, vatandaşlarının kanıyla ıslanmadıkça teslim edilemez.” diyerek bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Vatanı için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu şu sözlerle açıkça ifade etmiştir: “Vatan! Her şey sana feda olsun. Sen mübareksin.”
2 İnönü Savaşı’nın sonuçları nelerdir?
Fransa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetini tanımış, halkın devlete olan güveni artmış ve ordu Türk topraklarından çekilmeye başlamıştır.
Mustafa Kemal hangi savaştan sonra İsmet Paşa’ya siz orada yalnız düşmanı değil milletin ters talihini de yendiniz dedi?
Düşmanın bertaraf edilmesinin ardından TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa, Metristepe’de savaşı yöneten Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’ye gönderdiği mesajda, “Sen orada yalnız düşmanı değil, aynı zamanda milletin bahtsızlığını da mağlup ettin” diyerek zaferin önemini vurgulamıştır.
2 İnönü Savaşı Komutanı kimdir?
İkinci İnönü MuharebesiAnkara HükümetiYunan KrallığıKomutanlar ve Liderlerİsmet Paşa Fevzi Paşa Refet PaşaAnastasios PapoulasGüçler7 satır daha
1 İnönü Savaşı hangi tepede oldu?
İnönü Muharebesi’nin yaşandığı bölge, Marmara Denizi’nin güneyini ve doğusunu kapsar. Bu bölgede özellikle İzmit Sancağı, Bursa Vilayeti ve Eskişehir Valiliği önemli merkezler olup, güneyde Bursa-İnegöl-Eskişehir hattına, kuzeyde ise Gemlik-İznik-Bilecik-Sakarya hattına kadar uzanır.
1 ve 2 İnönü savaşlarında Türk ordusu kime karşı savaşmıştır?
İnönü Muharebeleri, Batı Cephesi’nde Yunan Ordusu’na karşı verilen Kurtuluş Savaşı’nda kazanılmıştır. I. İnönü Muharebesi, 6-11 Ocak 1921, II. İnönü Muharebesi, 23 Mart – 1 Nisan 1921 tarihleri arasında gerçekleşmiştir (Türk Kurtuluş Savaşı, 1966, s. 147, 311, 459).