Lahana Türkçeye hangi dilden geçmiştir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana, kelime” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, antik Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir.
Kibar hangi dilden?
Arapça kbr kökünden gelen ve “yaşlı, en yaşlı” anlamına gelen kibār كِبار kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Zafer kelimesi hangi dilde?
Zafer (Arapça ظفر kökünden) veya aynı anlama gelen zafer (İngilizce: Victory, Latince Victoria kökünden), bir mücadelede üstünlüğü veya genel olarak askeri harekâtlarda veya bir savaştan veya beraberindeki olaylardan sonra elde edilen başarıyı belirten bir savaş terimidir.
Aşk kelimesi hangi dilde?
Aşk – Nişanyan Sözlük. “Vahşi, yoğun ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelen Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.
Maydanoz hangi dilden geçti?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Efendi hangi dilden geçti?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Bulgur Türkçe mi?
Muhtemelen Farsça barġul/burġul/bulġur kelimesinden türemiştir ve iri öğütülmüş bulgur (برغل) anlamına gelir. Kelimenin ne zaman yazıldığı kesin olmamakla birlikte (14. yüzyıldan önce olduğu tahmin edilmektedir), Memlük Kıpçak dili üzerine yazılmış eserlerden biri olan et-Tuhfetü’z-zekiyye fi’l-lugati’t-Türkiyye’de görülmektedir.
Düşman Türkçe kökenli mi?
Düşman kelimesi Farsça kökenlidir. Avesta’daki dusmānah (kötü düşünen) kelimesinden gelir. Dus – “kötü, bozuk” biçiminden türemiştir. Türkçe eşanlamlısı ise yağ kelimesidir.
Mutlu Türkçe kökenli mi?
mutlu – Nisanyan Sözlük. Türkçe Türkiye umutlu kelimesinden türemiştir.
Yağmur kelimesi hangi dilden gelir?
Yağmur – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ- ile Eski Türkçe eki +mUr’dan türemiştir.
Duman Türkçe kökenli mi?
Duman – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tuman “sis, bulut” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tun- “kapatmak, bulutlanmak” fiilinden Eski Türkçe eki +(g)An ile türemiştir.
Yaprak kelimesi Türkçe kökenli mi?
Leaf – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Eski Türkçe yapirġak kelimesinden türemiştir. Bu ses benzetmesi kelimesi *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgarda titreşmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +Uk ile yazılı örneği yoktur.
Derya kelimesi Türkçe mi?
derya – İngilizce sözlük. Farsça daryā دریا “deniz” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime aynı anlama gelen Orta Farsça drayāb kelimesinden türemiştir.
Işık Türkçe bir kelime midir?
Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak”tan Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir.
Aş Türkçe mi?
Ash – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āş “yemek, özellikle pişmiş yiyecek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Farsça ve Orta Farsçada aynı anlama gelen āş kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Avestan āsa- kelimesiyle ilişkilidir.
Lahananın kökeni nereden gelir?
Lahana, kökeninin Avrupa olduğuna inanılan iyi bilinen bir üründür. Ancak, son yüzyılda lahana yetiştiriciliği tüm dünyada popüler hale geldi. Günümüzde, öncelikle Asya’da ve daha sonra Avrupa’da yetiştirilmektedir.
Lahana Liman hangi dilden geçmiştir?
Türkçeye Yunancadan geçen sözcüklere örnek olarak; çipura, kefal, ahtapot, kefal, levrek, midye vb. deniz hayvanlarından; fasulye, fındık, kiraz, lahana, limon, maydanoz, papatya vb. bitkilerden; akademi, akrobat, alerji, Anadolu, anahtar, aroma, ızgara, kilise, lamba, liman, stadyum vb. genel sözcükleri verebiliriz.
Lahananın Türkçesi nedir?
Lahana. Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, Brassicaceae familyasından, geniş ve kalın yaprak katmanlarına sahip, sonbahar ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve çok sayıda türü bulunan bir bitkidir.
Limon hangi dilden Türkçeye geçmiştir?
Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir. 12. yüzyılda Arap ülkelerinden Avrupa ülkelerine, eski zamanlardan beri bilinen acı limonun (citron) bir çeşidi olarak getirildiğinden, limon kelimesi Avrupa dillerinde Arapçadan alınmıştır.