6 Temel İLKE Nedir?
Bağımsızlık, ulusal egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, pasifizm ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler anlam ve amaç bakımından birbirleriyle yakından ilişkilidir ve birbirlerini tamamlarlar.
Akılcılık nedir inkılap?
Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.
Akıl ve bilim hangi ilkeye girer?
Devrimcilik; Türk devriminin akıl ve bilimin rehberliğinde korunması, zamanın gereklerine göre sürekli geliştirilmesi ve yenilenmesidir.
Kemalizm ilkeleri nelerdir?
Altı ok Atatürk ilkelerini simgeler. Ahmet Taner Kışlalı’ya göre bu ilkelerden laiklik, milliyetçilik ve cumhuriyetçilik Fransız Devrimi’nin, diğer üç ilke halkçılık, devrimcilik ve devletçilik ise Sovyet Devrimi’nin etkisiyle ortaya çıkmıştır.
9 ilke nedir?
Dokuz Madde veya Dokuz İlke, Mustafa Kemal Atatürk’ün 8 Nisan 1923’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk döneminin bitiminden bir süre önce yayınladığı bildirgedir. İlk CHP programı olarak kabul edilir. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti daha sonra Halk Partisi’ne dönüştü.
6 OK neyi temsil eder?
Oklar, Türkiye’nin kurucu ideolojisi olan Kemalizm’in sütunlarını temsil ediyor. Bunlar cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik, laiklik, devletçilik ve devrimciliktir. Oklar, Türkiye’nin kurucu ideolojisi olan Kemalizm’in sütunlarını temsil ediyor. Bunlar cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik, laiklik, devletçilik ve devrimciliktir.
Akılcılık hangi ilke ile ilgilidir?
Akılcılık, yani sorunlara akılcı bir bakış açısıyla yaklaşmak Kemalizmin bir diğer ilkesidir. Kemalizmin tüm ilkeleri esas olarak akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilikten kaynaklanır; başka bir deyişle, akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilik tüm bu ilkelerin özünü oluşturur.
Akılcılık hangi filozof?
Felsefi düşünce tarihinde Platon bilinen ilk rasyonalistti. Rasyonalist bilgi kuramı aynı zamanda onun siyasi felsefesinin de temelini oluşturdu. Platon’un idealar kuramına göre iki evren vardır.
İnkılâp kavramının tanımı nedir?
Devrim, bir toplumun önemli kurumlarını değiştirdiği ve kısa bir zaman diliminde kendini yenilediği bir adımdır. Tarihte önemli ve büyük devrimler olmuştur. Atatürk’ün yönetimi altındaki Türk milleti, tarihin en önemli devrimlerinden birini gerçekleştirmiştir.
Akılcılık ve bilimsellik nedir?
Akılcılık ve bilimsellik * “Siyasi ve sosyal hayatımızda ve milletimizin zihniyetinde rehberimiz ilim ve fen olacaktır.” sözleriyle bilimin yol gösterici olduğunu vurgulamıştır. * Bilim vurgusu; akılcılığın insana düşünme ve doğruyu bulma yeteneği kazandıran ilke olduğunu belirtmiştir.
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Sözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu! Benim naçizane bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama sana hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış. Sizden ölmenizi istiyorum.
Cumhuriyetçilik ilkesi nedir?
Cumhuriyet bir yönetim biçimidir. Cumhuriyetin ilk temel unsuru, devlet başkanının seçilmesi ve belirli bir süre için iktidara gelmesidir. Bu, cumhuriyeti, bir yöneticinin en üstte olduğu yönetim biçimlerinden (monarşiler) ayıran şeydir.
Kemalizm sol mu sağ mı?
Milliyetçilik, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Milliyetçilik kelimesi, Atatürk’ün milliyetçiliği için başka bir isim olarak da kullanılmıştır. Çağdaş siyasette tutarlı bir tanımı yoktur ve esas olarak sol görüşlü, milliyetçi görüşlere sahip Kemalistleri tanımlamak için kullanılır.
Halifeliğin kaldırılması hangi ilke ile alakalıdır?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı, Hilafetin kaldırılması, Anayasa’nın kabulü, siyasi partilerin kurulması ve kadınlara seçme ve seçilme hakkının ve anayasal hakların verilmesi, Atatürk’ün cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda gerçekleştirdiği devrimlerdir.
Kemalizm ile Atatürkçülük aynı mı?
Kemalizm, 1935-1937 yılları arasında Kemalizm veya Kemalizm olarak da adlandırılan, Atatürk’ün ölümünden sonra yayılan; Atatürk ilkelerine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisidir.
Temel ilkelerimiz nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı Atatürk ilkeleri; “Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik”tir. Bu ilkeler 1937’de Anayasa’ya dahil edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin niteliklerini belirleyen bu ilkeler öğrenilmeli ve uygulamaya konulmalıdır.
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Sözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu! Benim naçizane bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama sana hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış. Sizden ölmenizi istiyorum.
Devletin temel ilkeleri nelerdir?
Konuşmamı şu cümlelerle tamamlamak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık temel ilkeleri üzerine kurulmuştur.
Cumhuriyetin temel ilkeleri nelerdir?
Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Milliyetçilik, Devletçilik, Bütünsellik İlkeleri.