İçeriğe geç

Islık Kelimesinin Kökü Nedir

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Çay kelimesinin kökü nedir?

Dünyanın pek çok dilinde çay sözcüğünün kökeni, dünyaya yayıldığı Çin dillerine dayanır. Mandarin lehçesinde ç’a, Min lehçesinde (Amoy) t’e ve Kantonca’da çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzlarıdır ve dünya genelinde yaygın olan çayın çeşitli telaffuzlarının kökenini oluştururlar.

Yansıma kelimesinin kökü nedir?

Buna göre ġāğır- fiilinin, ġāḳ(ğ) isim kökü ile isimden fiili meydana getiren +Ir- ekinden oluştuğunu söyleyebiliriz.

Tütün kelimesinin kökü nedir?

14- Tütme, günlük, tütün kelimeleri “tüt” kökünden türemiştir.

Kelimede kök nasıl bulunur?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kök kelimesi Türkçe mi?

Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime “bitki kökü”nden türemiştir.

Çay çince mi?

Türkçedeki “tea” kelimesi de Farsçadan gelmektedir. Çin Mandarin lehçesinde “ça” olarak telaffuz edilen bu kelime, birçok ülkede Persler arasında “chai/çay” olarak yayılmıştır.

Bakkal ismi nereden gelir?

Arapça baḳḳāl بقّال kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, bu kelime “sebze satan kişi, manav, meyve bahçesi sahibi” anlamına gelen bḳl kökünden gelir. Bu kelime, Arapça baḳl بقل “sebze” kelimesinin faˁˁāl ölçüsünde bir meslek ismidir.

Yoğurt kelimesinin kökü nedir?

Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.

Kayalık kelimesinin kökü nedir?

kaya – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kaya, “dik ve çıplak dağ” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Moğolca qada, “uçurum, kayalık” kelimesiyle ilişkilidir.

Yangın kelimesinin kökü nedir?

Ateş – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe alt fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +gIn ile türemiştir.

Anahtar kelimesinin kökü nedir?

9- Anahtar: Bu kelimenin kökü Yunanca “anihto” (açmak) fiilidir. “Anihtiri” “açmaya yarayan” anlamına gelir; yani “anahtar”… Yunanca kökenli kelimeler aslında dilimize Anadolu’da konuşulan Yunancadan girmiştir (“konuşulan” demek daha doğru olur sanırım).

Akçe kelimesinin kökü nedir?

“Gümüş paralar” aslında 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından kullanılıyordu. 19. yüzyıldan itibaren genellikle “para” anlamında kullanılan akçe, “beyaz, parlak, temiz” anlamına gelen ak kökünden türemiş olmalı.

Zeytin kelimesinin kökü nedir?

Türkçe “zeytin” kelimesinin kökeni İbranice “zait” ve Arapça “zaitum”a dayanmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler, Arapçanın etkisiyle önce “zeytun” sonra da “zeytin” demişlerdir.

Ayna kelimesinin kökü nedir?

Türk Dil Birliği’nde ayna, ışığı yansıtan ve varlıkların görüntüsünü ileten, cilalanmış ve sırlanmış cam, mercek, mirat olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2023). Bu kelime, Farsça “âyîne” kelimesinden gelmektedir.

Kelimenin kökeni ne demek?

Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.

Kelime kök müdür?

Yönetici – Nisanyan Sözlük. Arapça dwr kökünden gelen mudīr مدير “çevirmen” kelimesinden alınmış bir kelimedir.

Kelime etimolojisi nasıl yapılır?

Makalemin başlığında verdiğim ö-ü-m ve *ö-l-ü-m örnekleri gibi. Bu örneklerden ilki olan öl-ü-m biçimi, fiili isme dönüştüren -m ekiyle gelen sözcüğün etimolojisi, Ölüm, Ölün, Ödüm gibi Türkçede çekimli olarak kullanılan öl- fiilinden gelmektedir.

Kelime nedir örnek?

Yarın “onlarla” sinemaya gidiyoruz. Kelimeler ayrıca bağlaçlar, edatlar, belirli nesneler ve tamamlayıcılar içerir. En küçük birimi bir harf olan tüm ses gruplarına kelime denir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Kaviteler Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir