İçeriğe geç

Devlet Cümle Içinde Nasıl Yazılır

Devlet ne zaman büyük yazılır?

8. Ülke adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.

Osmanlı Devleti cümle içinde nasıl yazılır?

Siyasi kesimler özel isimlerle kullanıldığında büyük harfle yazılır: Republik Türkiye, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu. Doğu ve Batı kelimeleri düşünce, yaşam tarzı, siyaset gibi anlamları ifade ettiğinde büyük harfle yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi.

Ülke cümle içinde nasıl yazılır?

Yer adları (kıta, ülke, bölge, il, ilçe, köy, ilçe, cadde, sokak vb.) büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa’da toprakları vardır. NOT: Yer adlarında, “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” sözcükleri ilk isimden sonra gelir. Türleri belirten ikinci isimler küçük harfle başlar.

Kurum adları cümle içinde nasıl yazılır?

Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve yetki kelimeleri orijinallerine atıfta bulunurken büyük harfle başlar: ÖRNEK: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır. Bu yıl meclis yeni yasama dönemine erken başlayacak.

Selçuklu Devleti nasıl yazılır?

Büyük Selçuklu İmparatorluğu veya Selçuklu Devleti (Eski Anadolu: سلچوقلو دولتی, Selçuklu Devleti) Orta Çağ’da Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan bir Türk, Sünni Müslüman imparatorluğuydu.

Devlet hastanesi nasıl yazılır?

TDK’ya göre hastane mi yoksa hastane mi? TDK’ya göre hastane kelimesinin doğru yazımı “Krankenhaus”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Devlete gelen ek ayrılır mı?

Kurum, kuruluş, teşekkül, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan İcra Komitesi’ne; Türkiye Büyük Millet Meclisi…

Cümle içinde bakan nasıl yazılır?

> Saygı sözcüklerinden sonra gelen ve makam, mevki veya ünvan belirten sözcükler büyük harfle başlar. » Sayın Bakanım, Sayın Hocam… Sayfa 3 > Cümlede özel isim yerine kullanılan resmi veya ünvan sözcükleri büyük harfle başlar.

Büyük harflerin kullanıldığı yerler nelerdir?

Büyük harflerin kullanıldığı yerler: Cümle büyük harfle başlar. Tırnak işareti veya parantez içindeki cümleler büyük harfle başlar ve karşılık gelen noktalama işaretleri iki nokta üst üste (büyük harf) ile başlar. Özel isimler büyük harfle başlar.

Cumhurbaşkanı cümle içinde nasıl yazılır?

“President” kelimesi, cumhuriyetlerle yönetilen ülkelerde devlet başkanı, devlet başkanı, cumhuriyet başkanı anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla başkan olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “president” biçiminde olmalıdır.

10 tane ülkenin adı nedir?

Azerbaycan.Gürcistan.Kazakistan.Kırgızistan.Özbekistan.Tacikistan.Türkmenistan.

Cümle içinde Dünya nasıl yazılır?

Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzlarına, politikalara vb. atıfta bulunur. Anlamlar ilettiğinde büyük harflerle yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.

Devlet isimleri nasıl yazılır?

Özel isimler, eyalet, yer, millet, ülke, adres, mevki, pozisyon, dergi, kitap ve daha birçok farklı kelime büyük harfle başlar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi nasıl yazılır?

Ankara Büyükşehir Belediyesi üç ana gruptan oluşmaktadır: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi.

3 tane kurum adı söyler misin?

Bunlar: TESK, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, TOBB ve Elektrik Mühendisleri Odası’dır.

Ünvanlar hangi durumda büyük yazılır?

Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.

TC devleti nasıl yazılır?

Geleneksel T.C. kısaltmalarında (Republik Türkiye) ve T. (Türkçe) dışında büyük harfle yazılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

Ya devlet başa ya kuzgun leşe nasıl yazılır TDK?

Ya devlet Basha’dır ya da Kuzgun Leşe’dir, onu da yazdım. Ancak eser adı büyük harflerle yazılırsa bağlaçlar da büyük harflerle yazılır.

Devlet eski bakanı mı eski devlet bakanı mı?

Bu nedenle, “eski” ve benzeri sıfatlar belirsiz isim öbeklerinin başına yerleştirilmelidir. Buna göre, bu tür formülasyonların “eski devlet bakanı” ve benzeri biçimlerde oluşturulması doğru kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir